2012. május 14., hétfő

Mini piacon a rebarbara

A rebarbara valójában zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk, a levelek mérgezőek, ne együk őket!  A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. Savanykás, fanyar íze miatt gyakran más, édes gyümölcsökkel párosítják (például eperrel, málnával,körtével vagy almával). Alacsony pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.  Csak kora tavasztól május végéig illetve szeptember elejétől az első fagyok beálltáig használható étkezésre, mert később a benne megemelkedő oxálsav tartalom miatt hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező. Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott. 




Miután a szigetmonostori kerteket bejárva összegyűjtöttük a legszebb rebarbara szárakat, nekiláttunk a feldolgozásnak.Mivel a rebarbara különleges és fanyar ízű növény, különböző fűszerekkel és gyümölcsökkel  társítottuk: gyömbér,narancs virág, rozmaring, eper, málna és alma. Az ízek higgyétek el csodálatosak!






szöveg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a hozzászólást, rövidesen közzétesszük!

Kézműves Közösség :)