A rebarbara valójában zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk, a
levelek mérgezőek, ne együk őket! A levél nyeléből pikáns ízű kompót,
krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is
megkóstolnunk. Savanykás, fanyar íze miatt gyakran más, édes gyümölcsökkel
párosítják (például eperrel, málnával,körtével vagy almával).
Alacsony pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési
idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag
hozzáadásával főzhető. Csak kora tavasztól
május végéig illetve szeptember elejétől az első fagyok
beálltáig használható étkezésre, mert később a benne megemelkedő
oxálsav tartalom miatt hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező.
Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott.
Miután a szigetmonostori kerteket bejárva összegyűjtöttük a legszebb rebarbara szárakat, nekiláttunk a feldolgozásnak.Mivel a rebarbara különleges és fanyar ízű növény, különböző fűszerekkel és gyümölcsökkel társítottuk: gyömbér,narancs virág, rozmaring, eper, málna és alma. Az ízek higgyétek el csodálatosak!
szöveg
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönjük a hozzászólást, rövidesen közzétesszük!
Kézműves Közösség :)